Premiera Criminal

Tinerețe, bună dispoziție, un scenariu intrigant, dans, lumină și multă, multă muzică. Toate aceste ingrediente sunt combinate într-un „întreg” care își propune să fie un eveniment unic în peisajul teatral ieșean: muzicalul! Este destul de ușor de înțeles faptul că această formulă a generat o serie de complicații. A trebuit să uit lecțiile de bază despre tot ceea ce înseamnă teatrul și să inventez „trasee” originale, care sfidează uneori „regulile”.

Abordarea situațiilor din balanța Stanislavski-Brecht, generate de scenariu, a fost o reală provocare (pe care am considerat-o chiar necesară) pentru unii studenți-actori în ultimul an. Pentru că, este vorba despre o întreagă promoție a Facultății de Teatru din Iaşi. Realismul psihologic și parodia, comentariul detașat și burlescul în doze măsurate, devin modalități de contrapunct pentru acești tineri aspiranți la arta teatrală de cel mai înalt nivel. 

Tentația imediată a profesorului Jighirgiu a fost să devină directorul Jighirgiu. Nicidecum nu am reprimat acest lucru, dar am cântărit lucrurile destul de mult înainte de a lansa propuneri care să mă pună în valoare, în detrimentul interpreților. Am încercat să le induc elevilor un mod de lucru serios și elaborat, având ca reper formula obișnuită de la lucrul la clasă. A ieșit un produs artistic care ne reprezintă pe toți. Colaboratorii și prietenii mei, profesorii Alexandru Petrescu, Ligia Grozdan, Oana Sandu și Laura Bilic m-au secondat cu dăruire și inspirație în această aventură riscantă.

Sper ca publicul să simtă aceeași bucurie pe care am avut-o noi, regizorii, atunci când am lucrat la spectacol.

Octavian Jighirgiu