Lansarea romanului Scrisori către Rita

Vă propunem să-l cunoaştem pe Ştefan Caraman, să-l interogăm, să ascultăm fragmente din roman în lectura binecunoscutului actor Daniel Busuioc şi, de ce nu, să luăm un autograf. Persoanele care doresc să participe la eveniment pot rezerva locul în sală pe www.ateneutatarasi.ro şi pot câştiga prin tragere la sorţi un volum cu autograf.

 

Ştefan Caraman este unul dintre cei mai originali scriitori ai momentului, dar şi unul dintre cei mai premiaţi dramaturgi români. În 2004, la Ateneul Tătăraşi regizorul Ion Sapdaru a montat cu succes piesa lui Ştefan Caraman Morţi şi vii, spectacol prezentat publicului timp de 2 stagiuni, invitat la Festivalul Internaţional de Teatru APOSTROF Praga şi la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara. În 2011 am invitat pe Ştefan Caraman la Iaşi pentru a prezenta a treia ediţie a romanului Scrisori către Rita, roman scris sub pseudonimul Kaos Moon.

 

Scrisori către Rita este un roman scris pe blogspot, sub pseudonimul KAOS MOON, zilnic, timp de un an. Scrisori către Rita vorbeşte despre experienţele lui Nic Labiş – un personaj lipsit de perspective şi plictisit de viaţă. Un roman scris într-un limbaj extrem de direct şi expresiv, simbolic şi metaforic, o poveste despre dragoste şi despre absenţa ei.

De ce prin intermediul blogului şi de ce nu cu numele real ? Blog, pentru că mi-am dorit să fac un experiment scriind romanul asistat de chibiti (habar nu ai câte idei, personaje şi contexte ies din aparent senilele, pornograficele ori paralelele comentarii). Pentru că am avut nevoie de disciplină (altfel nu l-aş fi scris probabil niciodată). Şi de ce KAOS MOON… Pentru că e muzica unei trupe canadiene (cu acelaşi nume) din anii 90, care mi-a plăcut. Pentru că dacă aş fi semnat cu numele real aş fi fost luat drept cine şi sunt şi n-aş mai fi fost credibil în demersul meu. La un moment dat se făceau pariuri asupra vârstei mele, a locaţiei, a statutului meu; la un moment dat am fost ameninţat; la un moment dat personajele mele apăreau brusc din viaţa reală («ştii? eu sunt doamna Neli, te-ai inspirat din viaţa mea») – A fost fun… Şi nu prea… Finalmente, am vrut să scriu sub anonimat pentru că, până la urmă nu persoana mea era importantă ci personajele mele, poveştile lor, traumele lor, slăbiciunile, limitele şi evadările lor.

Povestea? Pe scurt: Nic Labiş, un upgrade al marelui poet (dar fără să îi replice talentul), un minuscul locuitor la bloc şi drumul lui de la finish către linia de start. Scrisori către Rita e povestea unei despărţiri, care ar durea dacă n-ar fi atât de hilară şi care ar fi amuzantă dacă nu ar durea atât. Nic e omul gratuit, fara obligatii si fara target, e antistarul, e ceea ce-si doreste cel mai mult societatea de azi sa marginalizeze. Nic povesteşte; pentru că dacă nu o face, moare. Nic nu deranjează pe nimeni deşi lângă el nu poţi sta neutru. Îţi vine să-l baţi, să-l strângi în braţe, să-l speli, să-l iubeşti. Un singur lucru nu reuşeşti – să-l ignori. Nic e vulgar pentru că viaţa printre sfinţii falşi îl oprimă. Nic face lucruri pe care noi nu avem voie să le facem, deşi … Nic e un mic Isus care ne spală de păcatul ipocriziei.                            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *