How Did Gambling Movies Evolve With Time?

Cum au evoluat filmele cu jocuri de noroc de-a lungul timpului?

Jocurile de noroc au făcut parte din societatea umană, fiind legată de stilul de viață al acesteia, mai ales că, de-a lungul timpului numărul pariorilor și jucătorilor din întreaga lume a fost mereu la un nivel ridicat (de exemplu, 1, 6 miliarde de oameni pariază anual). Îți poți imagina cu ușurință că popularitatea de care se bucură jocurile de noroc nu putea rămâne neexploatată de către cea de-a 7-a artă, în condițiile în care există public din plin pentru acest gen de filme.

Producătorii de filme nu au ezitat niciodată în a include o scenă emblematică sau chiar două în creațiile lor, iar multe dintre aceste pelicule sunt încă destul de populare în zilele noastre. Cu toate acestea, chiar dacă prezența jocurilor de noroc în filme era ceva obișnuit, tema și modul de reprezentare s-au schimbat vag de-a lungul timpului. Vom dezvolta în cele ce urmează această abordare și vom analiza cum s-au schimbat filmele cu jocuri de noroc din trecut și până în prezent.

How Did Gambling Movies Evolve With Time?

Primele filme s-au concentrat pe nume și faimă

Piesele de teatru din stadiul incipient, teatrul și picturile includeau într-o mare măsură scene cu jocuri de noroc. Filmele prezentau de obicei jocurile locale, care erau foarte populare, fiind jucate în hanuri, la adunări sau în alte locuri. Din moment ce jocurile de atunci pariuri și bani, acestea au contribuit la sporirea popularității acestora în rândul oamenilor.

Majoritatea filmelor de acest gen, precum Doctor Mabus the Gambler din 1922, A Streetcar Named Deșire din 1951 sau The Gambling on The High Seas din 1940 s-au concentrat pe ilustrarea modului în care cazinoul și jocurile de noroc au reușit să atragă diferiți oameni și să îi facă să socializeze împreună. Filmele s-au concentrat, de asemenea, pe introducerea diferitelor jocuri, cum ar fi poker-ul sau loteriile, acestea fiind la mare căutare în acea perioadă.

 

Filmele care au săpat adânc în lumea jocurilor de noroc

Pe măsură ce cazinourile s-au dezvoltat în întreaga lume și oamenii au descoperit un număr din ce în ce mai ridicat de jocuri locale și străine, prezentarea lor în filme a devenit ceva normal. Numărul tot mai mare de jucători și faptul că mare parte dintre aceste jocuri presupuneau câștiguri mari atunci când erau folosite diverse strategii de joc au făcut că filmele în care erau menționate jocurile de noroc să fie din ce în ce mai orientate către creionarea unor personaje legendare. Probabil că atunci a fost și momentul în care James Bond s-a conturat ca un personaj iconic – în primul film din seria dedicată celebrului agent 007 din 1962 – Dr. No.

Mai târziu, scenele tipice cu jocuri de noroc din The Cincinnati Kid (1965), The Croupier (1998) sau Tricheurs (1984) s-au concentrat pe prezentarea trucurilor și schemelor jucătorilor care își înșelau adversarii. Cu pariuri strategice, limbaj corporal elegant și precizie în calcularea cotelor, personajele au devenit cu siguranță simbolul jucătorilor analitici pentru spectatorii care urmăreau aceste pelicule. Filmele din această perioadă prezentau jocuri simple precum Poker și BlackJack, dar se concentrau pe evidențierea celor mai interesante trucuri și strategii.

Gambling

Tendința actuală

Casino Royale din 2006 a reprezentat prezentarea unui nou James Bond (Daniel Craig), care juca rolul unui as din toate punctele de vedere, inclusiv la cazino. Ușor, ușor influența jocurilor de noroc a scăzut în intensitate, mai ales că filmele bazate pe resurse digitale și inovații automatizate, cu efecte speciale și eroi imaginari au făcut ca stabilimentele terestre de cazino  să nu mai fie atât de interesante ca în trecut. 

Filmele recente, precum The Uncut Gems din 2019, Molly’s Game din 2017 sau The Card Counter din 2021 au readus jocurile de noroc în atenția publicului, dar scenele prezentate nu au mai avut același impact ca odinioară. Cazinourile online reprezintă cea mai recentă atracție pentru toată lumea, iar societatea se îndreaptă către ele, preferându-le jocurilor din lumea reală. Deoarece filmele par să evolueze raportându-se întotdeauna la cerințele publicului, nu este de mirare dacă filmele viitoare ar putea avea ca subiect chiar provocările cazinourilor live.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.